Entah apa yang merasuk para pelaku pembunuhan berantai ini sehingga boleh melakukan tindakan kejahatan yang begitu kejam terhadap mangsanya, bahkan beberapa di antaranya dianggap tidak masuk akal dilakukan oleh seorang manusia.

Apapun motifnya, kebanyakan kes pembunuhan berantai di dunia dilakukan begitu rapi dan terancang dengan baik. Beberapa kes pun sampai saat ini masih menjadi misteri, seolah-olah kejahatan tersebut dilakukan oleh hantu.

Kalaupun sampai terungkap, biasanya memerlukan masa yang cukup lama, ada yang bertahun-tahun, bahkan ada yang sampai satu dekad. Lantas, kes pembunuhan berantai apa saja yang paling terkenal di dunia? berikut ulasannya

1. pencekik Dari Boston

Pada bulan Julai 1962, bandar Boston dikejutkan dengan sebuah berita tentang “pencekik Dari Boston” yang sudah berjaya membunuh 4 wanita di Boston. Berita inipun langsung membuat semua orang di bandar tersebut panik dan diliputi rasa takut.

Tercatat, antara tahun 1962 dan tahun 1964, ada 13 wanita antara umur 19 – 85 tahun yang dibunuh dengan cara dicekik. Selama penyelidikan, tidak ada tanda-tanda pendobrakan terhadap para rumah mangsa.

Adalah Albert DeSalvo yang ditangkap kerana sudah memperkosa seorang wanita. Dari penangkapan ini, akhirnya lelaki ini mengakui bahawa dialah dalang pencekikan terhadap 13 wanita tersebut. Tapi ada kejanggalan dari pengakuan Albert DeSalvo, makanya pihak berwajib masih yakin bahawa pelaku pembunuhan berantai ini masih belum tertangkap.

2. Pembunuhan Abjad

Pada awal tahun 1970-an, bandar New York dihebohkan dengan berita tentang pembunuhan berantai yang sangat kejam. Pembunuhan ini berlaku di kawasan Rochester dan semua mangsanya adalah wanita muda.

Motif pembunuhan ini sangat unik, di mana pelaku pembunuhan hanya mensasarkan mangsa dengan nama depan dan nama belakang yang mengunakan huruf sama, misalnya Wanda Walkowicz atau Carmen Colon.

Hingga akhirnya Kenneth Bianchi dicurigai sebagai pelakunya, tetapi dia mengatakan dia bukan pelakunya dan tidak bersalah dalam kes ini. Sampai sekarang, pelaku kes pembunuhan ini masih menjadi misteri.

3. Luis Garavito

Pembunuhan berantai selanjutnya diketahui dilakukan oleh Luis Garavito, dimana laki-laki asal Colombia ini disebut-sebut sebagai dalang dari beberapa kes pembunuhan anak-anak dan rogol.

Teganya lagi, dia menyeksa para korbannya sebelum akhirnya dibunuh. Kes ini mula didedahkan pada tahun 1999 silam, dimana para korbannya kebanyakan adalah petani dan kanak-kanak jalanan yang masih berumur dibawah 16 tahun.

Dia dinyatakan bersalah oleh pihak mahkamah, di mana terungkap bahawa dia sudah membunuh 138 orang. Tapi banyak orang yang yakin bahawa korban si Luis Garavito dua kali ganda daripada yang disebutkan oleh pihak mahkamah tersebut.

4. Pedro Lopez

Jumlah korban dalam kes pembunuhan berantai yang dilakukan oleh Pedro Lopez tidak main-main iaitu 110 orang, bahkan ada yang yakin bahawa jumlah mangsa lebih dari 300. mangsanya kebanyakan adalah gadis muda.

Pedro Lopez mencari mangsa di Colombia, Peru, dan Ecuador sebelum tahun 1980-an. Sebelum dibunuh, mangsa biasanya dia perkosa terlebih dahulu. Kerana kekejamannya inilah dia digelar“The Monster of the Andes” .

5. Daniel Camargo

Selain Pedro Lopez yang di juluki“The Monster of the Andes” kerana sudah membunuh 110 gadis muda, ada satu lagi pelaku pembunuhan berantai yang juga beraksi di Ecuador dan Colombia sebelum tahun 1980-an iaitu Daniel Camargo.

Masa kecil yang buruk kerana perlakuan ibu tirinya, menjadikan Daniel Camargo menjelma seorang pembunuh yang kejam setelah dewasa. Dia dipercayai sudah membunuh 150 gadis muda, tetapi jumlah tersebut masih diperdebatkan, kerana sukar membezakan antara korban Daniel Camargo dan Pedro Lopez.

6. Pedro Rodrigues Filho

Berdasarkan rekod, Pedro Rodrigues Filho pertama kali melakukan aksi pembunuhan pada saat dia masih berumur 14 tahun, dimana pada akhirnya dia berjaya ditangkap atas tuduhan pembunuhan tersebut pada tahun 1973.

Berdasarkan data yang diumumkan dipublik oleh pihak yang berkuasa, tercatat dia sudah membunuh kira-kira 70 orang, tapi banyak orang yang yakin bahawa korbannya lebih banyak dari yang diumumkan tersebut.

Saking kejamnya, sampai-sampai dia dituntut 128 tahun penjara, tetapi semua tuntutan tersebut tidak boleh wujud kerana di negara Brazil hanya memberikan hukuman maksimum 30 tahun penjara untuk pelaku jenayah.

7. Yang Xinhai

Pada awal tahun 2004 silam, negara China pernah dihantui perasaan takut yang dicipta oleh kekejaman Yang Xinhai. Dia biasanya memasuki rumah orang di malam hari, kemudian membantai semua orang di rumah tersebut dengan pisau daging, kapak, dan palu.

Tidak lama selepas itu, Yang Xinhai akhirnya berjaya diringkus dan ditangkap oleh pihak polis.Kerana kekejaman dan kezaliman dalam membunuh orang inilah yang membuatnya dijuluki“Monster Killer” .

8. Andrei Chikatilo

Saking kejamnya pembunuhan yang dilakukan oleh Andrei Chikatilo, sampai-sampai dia mendapatkan banyak sekali gelaran sebagai seperti “Butcher of Rovton” , “The Red Ripper” ,atau,”The Rostov Ripper”.

Laki-laki yang pada masa hidupnya tinggal di Rusia dan Kesatuan Soviet ini dipercayai sebagai dalang di sebalik pembunuhan berantai terhadap lebih dari 50 orang, di mana kebanyakan mangsanya adalah wanita dan kanak-kanak.

Andrei Chikatilo beraksi antara tahun 1978 hingga 1990, dia baru dilaksanakan pada tahun 1994. Selain itu, ada beberapa orang lain yang juga ditangkap kerana terbukti terlibat dalam beberapa kes pembunuhan yang dilakukan oleh si Andrei Chikatilo.

9. Anatoly Onoprienko

Kurang lebih sama dengan Andrei Chikatilo, si Anatoly Onoprienko pun mendapatkan beberapa gelaran kerana saking kejamnya dia dalam melakukan pembunuhan, seperti “The Beast of Ukraine” atau “The Terminator” .

Perbezaan Anatoly Onoprienko dengan pembunuh berantai lain iaitu si Anatoly Onoprienko melakukan aksinya dalam rentang waktu yang berbeza. Dia diketahui sudah membunuh 9 orang pada tahun 1989, kemudian membunuh lagi 43 orang antara tahun 1995-1996.

10. Gary Ridgway

Gary Ridgway adalah seorang laki-laki asal Amerika Syarikat yang bekerja sebagai pengecat trak.Namanya langsung terkenal setelah menjadi suspek dalam kes pembunuhan berantai terhadap 71 orang wanita.

Saking kejamnya pembunuhan yang dilakukan oleh Gary Ridgway, sampai-sampai awam dengan gelaran “The Green River Killer” . Kebanyakan mangsa dari Gary Ridgway ini adalah wanita pekerja seks di Seattle.

11. Alexander Pichushkin

Nama Alexander Pichushkin begitu ditakuti di Rusia, bagaimana tidak, dia mengaku pernah membunuh sebanyak 62 orang selama hidupnya. Uniknya, mahkamah justru mencatat bahawa Alexander Pichushkin hanya membunuh sebanyak 60 orang sahaja. Ternyata dua mangsa lain masih hidup tanpa diketahui oleh Alexander Pichushkin.

Nah, itulah beberapa kespembunuhan berantai terkenal di dunia, mulai dari yang tidak dapat diselesaikan dan masih menjadi misteri sampai saat ini, sehingga yang paling kejam dan kejam

Sumber:kisah benar