Sebut sahaja nama Mark Zuckerberg, pasti ramai yang mengenali pengasas laman sosial Facebook ini. Dalam usia yang muda baru 33, raja media sosial ini sudah berada dalam senarai orang terkaya di dunia. Beliau yang bakal menimang cahaya mata kedua, beliau sentiasa tampil dengan cara yang cukup sederhana, hanya dengan t-shirt dan jeans tanpa mahu menonjolkan kemewahan jauh sekali glamour.

Sesibuk mana sekali pun, Mark tetap memastikan keluarga adalah keutamaan. Beliau juga seorang yang romantik dan amat bertanggungjawab sebagai seorang suami dan ayah. Malah, Mark sememangnya family man dan sentiasa bersama-sama dengan isteri ke mana sahaja beliau pergi. Mark tidak takut menjadi bahan ejekan kawan-kawan lelaki kerana “takutkan mem besar” atau “bini queen control”.

Lima tahun yang lalu, Mark mengejutkan seluruh dunia apabila beliau mengumumkan yang beliau akan mendirikan rumahtangga. Jika kita perhatikan bakal isterinya ketika itu – Priscilla Chan, kelihatan macam biasa-biasa saja. Cuma berdarah kacukan China-Vietnam. Tak adalah hot dan seksi bagaikan supermodel ataupun kulit putih gebu, mata biru, bulu mata lentik atau berpipi merah jambu.

Kali pertama bertemu

Mark dan Priscilla telah berkenalan lama, sebelum Mark menjadi jutawan lagi dan semasa kedua-dua mereka masih sedang belajar di Harvard.

Bibit-bibit perkenalan adalah semasa menghadiri sebuah parti yang dianjurkan oleh fraterniti Mark pada tahun 2003. Apa yang menarik, mereka terserempak semasa sedang beratur untuk ke tandas. Dari situlah mereka mula rapat dan bercinta.

Pada masa itu, Mark juga hanyalah seorang pelajar kolej yang biasa sahaja. Beliau merupakan seorang nerd yang selekeh yang banyak menghabiskan masa dengan pengekodan dan pemprograman. Malah, Mark tidak begitu disukai para pelajar wanita atas kesilapan membina laman web yang memaparkan gambar-gambar semua pelajar dengan tidak sengaja.

Walaupun begitu, Priscilla terjatuh cinta dengan amat mendalam kepada Mark. Begitu juga sebaliknya, Mark amat mengasihi Priscilla sehingga sanggup berusaha mempelajari bahasa Cina dalam masa yang singkat supaya boleh meluangkan masa bersama keluarga Priscilla.

Susah senang bersama

Pasangan ini banyak menghadapi susah dan senang bersama sejak awal percintaan. Cabaran paling besar adalah apabila Mark membuat keputusan untuk berhenti belajar dan meneruskan usaha membangunkan Facebook. Malah, Priscilla merupakan salah seorang manusia terawal yang mendaftar akaun Facebook pada 5 Februari 2004.

Cita-cita bukan mahu jadi kaya

Pada tahun 2006, banyak tawaran untuk membeli Facebook termasuklah tawaran bernilai USD 1 bilion daripada Yahoo. Ketika ini, Mark sentiasa bergelut dari segi emosi dan sentiasa berbincang dengan Priscilla. Namun, mereka bersama-sama membuat keputusan untuk fokus dengan cita-cita mereka meneruskan Facebook. Mereka menolak kesemua tawaran yang datang dan kini terbukti keputusan mereka itu tepat dan berbaloi-baloi.

Walaupun Mark merupakan seorang yang kuat bekerja, Priscilla adalah seorang wanita bijak yang tahu cara untuk menjaga hubungan mereka. Dari awal perhubungan lagi Priscilla telah menetapkan peraturan yang perlu dipatuhi oleh kedua-dua pihak: satu janji temu setiap minggu, sekurang-kurangnya 100 minit masa berdua-duaan – bukan di rumah dan sudah semestinya bukan di Facebook!

Selepas tamat belajar di Harvard, Priscilla menyambung pelajarannya dalam bidang perubatan di University of California, San Francisco. Beliau yang amat sukakan kanak-kanak kemudian bekerja sebagai guru dan tidak bekerja di Facebook.

Bukan cinta monyet

Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada 2012 selepas 9 tahun bercinta. Undangan perkahwinan mereka dibuat secara mengejut dan diam-diam sahaja. Kesemua tetamu amat tidak menyangka pasangan itu akan berkahwin kerana mereka hanya mendapat jemputan datang ke rumah untuk meraikan hari graduasi Priscilla.

Lagipun hari perkahwinan mereka dibuat sehari selepas Facebook tersenarai sebagai saham terbitan awam (IPO). Mungkin itu adalah salah satu strategi Mark untuk menyambut hari ulang tahun perkahwinan dan hari Facebook tersenarai di IPO secara serentak setiap tahun. Bijak!

Bersederhana dalam semua aspek

Majlis perkahwinan mempelai hanya diadakan di belakang rumah Mark di Palo Alto. Cincin Priscilla direka sendiri oleh Mark dan tidak pernah ditunjukkan kepada Priscilla sehinggalah hari perkahwinan itu.

Apa yang paling penting, Mark buat pertama kalinya kelihatan segak memakai sut.

Pasangan romantis ini sememangnya amat merendah diri dan hidup dalam kesederhanaan. Semasa bulan madu mereka di Itali, mereka hanya makan burger McDonald’s sahaja sehingga ada sesetengah akhbar mengusik Mark dengan tajuk berita hangat “Zuck’s McHoneymoon”.

Mark kemudian terpaksa memendekkan percutian bulan madu mereka kerana perlu pulang ke pejabat Facebook untuk menyambung tugasan penting. Disebabkan itulah Mark telah berjanji pada Priscilla untuk pergi berbulan madu setiap tahun bagi menggantikan bulan madu asal yang terbantut itu

Pasangan prihatin

Mark dan Priscilla amat aktif melibatkan diri dalam acara amal dan kebajikan. Sehingga kini, mereka berdua telah mendermakan ratusan juta dollar untuk pembangunan pendidikan. Malah, selepas melahirkan anak pertama mereka, Max, mereka berikrar untuk menyerahkan 99% daripada kekayaan mereka untuk tujuan kebajikan.

Silakan SHARE.

Sumber : Berita Kopak