Pengurus Jerman, Joachim Low menyifatkan Kejuaraan Piala Dunia 2018 tanpa juara empat kali iaitu Itali ibarat sebagai satu “bencana” dalam bolasepak.

Beliau menyuarakan pandangan itu sebelum sepak mula di antara Itali dan Sweden. Menurut Loew:

“Kegagalan Itali layak ke peringkat akhir Piala Dunia 2018 adalah kehilangan salah satu aura kemeriahan Piala Dunia.”

Itali mencipta sejarah baru bola sepak apabila gagal mara ke peringkat akhir Piala Dunia buat kali pertama dalam tempoh 60 tahun.

Sebelum ini, skuad yang diberi gelaran Gli Azzurri ini tidak pernah gagal ke Piala Dunia sejak tahun 1958.

” Ia akan menjadi bencana bagi Itali jika mereka gagal, tetapi Sweden juga berhak untuk untuk ke Piala Dunia.”

“Bola sepak Sweden berkembang dengan baik saat ini dan mereka mempunyai ramai pemain individu yang baik dan berkualiti.” ujar Joachim Low.

Dengan membawa bekalan 1 gol ke Itali, skuad kendalian Janne Anderson semestinya memiliki semangat, keyakinan dan keazaman yang tinggi untuk memburu slot akhir ke Russia 2018.

Dan mereka berjaya melakukannya di San Siro. Sekaligus membawa pasukan itu kembali ke saingan Piala Dunia sejak kali terakhir pasukan itu layak pada tahun 2006 di Jerman.

Jadi, skuad yang diberi jolokan Blagult (The Blue-Yellow) ini berjaya layak ke peringkat akhir Piala Dunia sebanyak 12 kali.

Pencapaian terbaik Sweden dalam Kempen Piala Dunia pada tahun 1958 di Sweden selepas dinobatkan naib juara kejohanan.

Pada edisi tersebut Brazil telah menjuarainya setelah berjaya menewaskan tuan rumah (Sweden) di pentas akhir dengan keputusan 5-2. Itu juga merupakan kejuaraan pertama Brazil dalam kempen Piala Dunia.

Sepanjang sejarah, Gli Azzuri mereka sebelum ini hanya gagal dua kali ke slot akhir Piala Dunia iaitu pada tahun 1930 di Uruguay dan di Sweden pada 1958 dan apa yang berlaku sebentar tadi adalah satu ‘bencana’.

Untuk Rekod, Itali telah berjaya ke peringkat akhir Piala Dunia sebanyak 18 kali dan dari angka tersebut, Itali berjaya merebut kejuaraan Piala Dunia sebanyak empat kali pada tahun 1934(Itali), 1938(Perancis), 1982(Sepanyol), dan 2006(Jerman).

Kenapa Itali gagal ke Piala Dunia?

BEKAS juara dunia empat kali, Itali tidak layak ke Piala Dunia buat pertama kali sejak 1958.

Apakah punca kegagalan Itali yang mempunyai ramai pemain berbakat dan dibarisi pemain berpengalaman termasuk Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini dan Leonardo Bonucci.

Saya dan penyokong tegar Itali, Fadzil Moctah lihat tiga sebab utama kegagalan Itali untuk ke Piala Dunia Rusia 2018.

Kegagalan Gian Piero Ventura menentukan formasi terbaik untuk Itali

Selepas mengambil alih Itali daripada Antonio Conte, Ventura menggunakan formasi 4-2-4 dan terpaksa menukar formasi kepada 3-5-2 selepas kalah kepada Sepanyol atas desakan pemain-pemain veteran.

Formasi 3-5-2 adalah formasi yang digunakan Conte, namun berbeza dengan Conte, Ventura tidak menggunakan sayap pertahanan untuk menyerang, sebaliknya serangan banyak ditumpukan di bahagian tengah.

Tiada pemain tengah yang kreatif

Mengatur serangan dari bahagian tengah memerlukan pemain yang kreatif seperti Andrea Pirlo namun Marco Verratti yang digunakan sebelum ini untuk mengemudi bahagian tengah dilihat tidak mampu untuk melakukannya.

Semalam, Ventura membuat keputusan untuk meletakkan pemain Napoli, Jorginho (Frello Filho) di bahagian tengah buat pertama kali.

Jorginho sangat kreatif di bahagian tengah namun masa untuk mewujudkan keserasian pemain agak singkat.

Itali mempunyai banyak peluang untuk menjaringkan gol namun tiada penyudah yang berbisa.

Selain itu, keputusan Ventura meletakkan pemain untuk beraksi di luar posisi untuk sekadar untuk mengisi kekosongan juga sebagai salah satu punca kegagalan Itali.

Dalam perlawanan pertama play-off menentang Sweden awal pagi tadi, pemain sayap kiri Napoli, Lorenzo Insigne diletakkan di bahagian tengah untuk cuba memecah benteng Sweden.

Pemain tidak faham taktikal jurulatih

Semua pasti melihat video viral yang menunjukkan Antonio De Rossi tidak mahu dimasukkan sebagai pemain gantian dalam perlawanan menentang Sweden.

Dalam satu temu bual, De Rossi yang bermain di posisi pemain tengah pertahanan memberitahu bahawa Itali memerlukan kemenangan dan mahu Ventura memasukkan pemain penyerang seperti Insigne.

Jelas sekali bahawa pemain dan ketua jurulatih Itali tidak sekepala dan turut menjadi punca utama Itali tidak menyerlah kali ini.

Sumber : Awani & SemuanyaBola