MENTERI Pertahanan Hishamuddin Hussein dilaporkan mengatakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersedia untuk menghantar pasukan tenteranya ke Baitulmaqdis (Jerusalem), dalam misi yang masih bersifat misteri buat masa ini.

Beliau seterusnya berkata, “pasukan tentera sedang menunggu arahan (atau perintah), daripada pimpinan tertinggi untuk bergerak”.

Setakat ini, tidak ada satu kenyataan pun yang dibuat oleh pimpinan ATM mengenai penghantaran
tentera ke Baitumuqaddis, atau sekurang-kurangnya mengesahkan pengumuman yang dibuat menteri.

Persatuan Patriot Kebangsaan mengambil pandangan yang sangat berhati-hati berhubung penghantaran anggota tentera Malaysia ke luar negara, terutamanya ke Jerusalem yang merupakan zon konflik antara Palestin dan Israel.

ATM pernah menghantar pasukan tenteranya ke luar negara, tetapi dalam misi yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC).

Berhubung dengan Baitulmuqaddis, keputusan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk mengiktiraf, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bandar Baitulmuqaddis yang dipertikaikan sebagai ibu negara Israel, adalah tindakan bersifat unilateral.

Ia tidak diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan oleh itu, Baitulmuqaddis kekal sebagai wilayah Palestin secara sah. Hal ini mewujudkan situasi perbalahan yang pasti akan mengakibatkan konfrontasi ketenteraan di antara Palestin dan Israel.

Jika sesungguhnya ATM akan menghantar pasukan tentera ke Baitulmuqaddis pada minggu-minggu atau bulan-bulan akan datang, terdapat beberapa soalan yang perlu dijawab.

1. Di bawah pemerintahan siapakah pasukan tentera kita akan diletakkan?

2. Apakah tahap kekuatan yang diperlukan untuk misi seperti ini, dan bagaimana pasukan ini akan distrukturkan?

3. Pihak berkuasa mana yang akan membuat keputusan muktamad untuk mengerahkan pasukan tentera kita dalam misi yang tidak diiktiraf oleh UNSC ini?

4. Pihak berkuasa yang meluluskan harus memahami bahawa mengerahkan pasukan tentera ke dalam zon konflik tidak sama seperti mengerahkan pasukan tentera ke operasi pengaman yang diluluskan oleh UNSC.

Korban dan kecederaan parah sudah pasti dijangkakan. Adakah pihak berkuasa yang meluluskan sanggup dipertanggungjawabkan sepenuhnya kerana menempatkan anggota tentera kita dalam situasi bahaya

5. Adakah kerajaan akan membawa isu ini ke Parlimen untuk dibahaskan?

6. Adakah pimpinan ATM yakin pasukan tentera kita adalah kompeten dan terlatih sepenuhnya untuk menghadapi ancaman yang akan berlaku di zon konflik yang asing dan mungkin berubah menjadi medan pertempuran?

Walau apa sebab sekali pun kerajaan perlu menghantar anggota ATM untuk berkhidmat dalam zon konflik di medan yang asing buat anggota tentera kita, ia mesti difikirkan dan dipertimbangkan dengan serius.

Tambahan lagi, konflik antarabangsa di Baitumuqaddis adalah isu politik. Langkah terbaik adalah biarkan diplomasi menyelesaikan kekacauan sejarah ini. Sekiranya diplomasi gagal, tindakan berikutnya boleh dalam bentuk kecaman masyarakat antarabangsa.

Membuat perisytiharan secara melulu untuk mengerahkan pasukan tentera kita adalah kurang bijak. – 11 Disember, 2017.


* Mohd Arshad Raji ialah presiden Persatuan Patriot Kebangsaan.

ATM siap siaga tunggu isyarat – Hishammuddin

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa bersiap siaga menunggu isyarat dalam menghadapi sebarang kemungkinan susulan tindakan Amerika Syarikat mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata pasukan itu akan melaksanakan apa juga arahan daripada Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera, Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

“Awal minggu ini kita dikejutkan dengan berita yang sangat membimbangkan berhubung kestabilan geo-politik dunia. Tindakan Amerika Syarikat mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel adalah tamparan hebat kepada seluruh dunia Islam.

“Marilah kita berdoa dan terus berdoa agar konflik ini tidak membawa ke ambang kemusnahan. Ingatlah, mereka merancang, Allah juga merancang. Sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang.

“Namun begitu, kita harus bersedia menghadapi sebarang kemungkinan dalam isu Baitulmaqdis ini. ATM sentiasa bersiap siaga, menunggu isyarat dan arahan daripada pucuk pimpinan dan payung negara untuk menyumbang peranan yang sewajarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung UMNO 2017 di sini hari ini.

Mengenai keselamatan negara, Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan, berkata beliau menyedari kebimbangan rakyat terhadap ancaman daesh.

“Ancaman yang bermula hanya bersifat wilayah, hari ini ia menjadi ancaman sejagat. Bermula di Asia Barat, hari ini bendera daesh telah berkibar di Marawi, Filipina. Negara jiran yang amat dekat dengan negara kita.

“Soal keselamatan adalah sesuatu yang amat serius. Ia memerlukan ketelitian tertinggi dan tidak boleh berlaku sebarang kesilapan. Selagi diamanahkan untuk menjaga perbatasan negara, saya berjanji untuk tidak membiarkan walau seinci pun tanah ibu pertiwi ini termasuk Sabah dan Sarawak diceroboh dan diganggu-gugat oleh mana-mana pihak,” katanya.

Hishammuddin turut menyentuh mengenai kebiadapan pembangkang yang semakin menjadi-jadi menghina institusi Raja.

“Mereka heret rakyat jelata untuk tidak lagi menghormati Raja-Raja yang menjadi lambang demokrasi Raja Berperlembagaan di negara ini. Mereka tolak prinsip taat setia kepada Raja seperti disebut dalam Rukun Negara.

“Kita ahli UMNO yang berhimpun di Dewan Merdeka sekali lagi berjanji, akan terus mempertahankan institusi Raja di negara ini. Raja dan rakyat berpisah tiada. Raja dan UMNO juga berpisah tiada,” katanya.

Sumber :

Bharian & detikoffline.blogspot.com