Tamasya Sukan Asia Tenggara (SEA) Kuala Lumpur baru-baru ini, telah berlangsung dengan meriah dan penuh gilang gemilang. Temasya sukan terbesar Asia Tenggara itu melabuhkan tirainya secara rasmi pada malam 31 Ogos 2017 di Stadiun Nasional Bukit Jalil dengan menyaksikan Malaysia muncul sebagai juara keseluruhan temasya.

Namun begitu, di sebalik kemeriahan sukan SEA pasti ada yang tidak melepaskan peluang untuk melihat secara dekat atlet-atlet yang bertanding dari negara-negara yang mengambil bahagian.

Antara atlet yang berjaya menarik perhatian ramai ialah putera Brunei, Putera Abdul Mateen yang mewailiki negara itu dalam acara polo dan telah berjaya meraih pingat gangsa bagi Brunei Darul Salam.

Di sebalik kehebatannya bermain polo, mungkin ramai yang tidak tahu tentang kehidupan sebenarnya. Ramai yang tahu keluarga Diraja Brunei sememangnya sangat kaya tetapi sejauh mana pula kemewahan yang dinikmati oleh pemuda ini? Ayuh saksikan!

1. Memelihara anak harimau 

Sumber: Instagram

Sumber: Instagram

Putera Mateen sangat suka akan haiwan, terutamanya harimau dan percaya atau tidak putera raja ini memiliki beberapa ekor haiwan spesies ini yang dijadikan sebagai haiwan kesayangannya!

2. Istana Diraja yang merupakan kediaman persendirian terbesar di dunia

Istana Nurul Iman, tempat di mana Prince Mateen dan keluarganya menetap secara rasmi, dianggap kediaman persendirian terbesar di dunia dari segi keluasan lantai.

Istana itu dilaporkan mempunyai 1,788 bilik tidur, 257 bilik mandi, dewan jamuan yang boleh begitu luas dan boleh menampung sehingga 5,000 orang tetamu, sebuah masjid yang mampu menampung 1,500 orang, stabil dengan penyaman udara untuk 200 polo kuda serta 5 buah kolam renang.

Sumber: Daily Bhaskar

Sumber: Daily Bhaskar

Instagram

3. Koleksi kereta keluarga yang mewah

Pada satu ketika, koleksi kereta Sultan Brunei dikhabarkan terdiri daripada kira-kira 5,000 kereta. Kereta-kereta tersebut bukanlah calang-calang jenama. Semuanya berjenama, mewah dan mahal!

Sumber: Super Cars

4. Mempunyai kediaman peribadi yang besar di London

Sumber: commons.wikimedia.org

Keluarga diraja Brunei juga mempunyai kediaman yang sangat mahal di tengah-tengah London, iaitu di St John’s Lodge di Regent’s Park!

Sumber: London is Cool

5. Pesawat persendirian

Setiap keluarga diraja pasti mempunyai jet peribadi. Ia mungkin kelihatan biasa jika dilihat dari luar, tetapi bagaimana pula dengan keadaan sebenar di dalam pesawat tersebut? Anda sudah bersedia untuk melihatnya sendiri? Saksikan!

Sumber: Design Limited Edition

Ya, percayalah semua itu merupakan keadaan di dalam pesawat! Sangat mewah dan eksklusif! Putera kesayangan ramai ini bukan sahaja kaya malah juga berbakat dalam bidang yang diceburi.

Tidak hairanlah jika ramai yang meminati figura terkenal ini. Dialah satu-satunya Putera Mateen, Putera diraja Brunei Darul Salam…

Sumber;Era Baru