Bila tiba cuti panjang kenderaan yang menggunakan lebuh raya sudah pasti akan meningkat secara luar biasa. Penambahan bilangan kenderaan akan menyebabkan kesesakan luar biasa di lebuh raya. 

Segelintir pengguna jalanraya yang tidak mempunyai tahap kesabaran yang tinggi akan menggunakan lorong kecemasan yang hanya dikhaskan untuk kegunaan pihak berkuasa sekiranya berlaku kecemasan. 

Baru-baru ini, seorang lelaki telah membangkitkan kemarahan netizen apabila menyokong tindakan kereta menggunakan laluan kecemasan ketika berada di dalam kesesakan jalanraya. 

“Itu lorong kecemasan, bukan lorong motosikal. Motor tak ada hak nak marah kereta. 

“Tak muncul lagi signboard (papan tanda) dilarang melalui lorong kecemasan,”


Kenyataan tersebut dianggap bongkak oleh penunggang motosikal dan netizen mula mengecam kenyataan tersebut yang rata-rata menggunakan lorong tersebut terutama di lebuhraya. 

Netizen mempersoal apakah laluan sebenar untuk motosikal terutama ketika di lebuhraya? Seorang netizen mempersoal lelaki tersebut. 

Dah tu motor nak lalu mana? Lompat-lompat atas kereta ke apa?”

Ini antara komen netizen terhadap kenyataan lelaki tersebut. 


Kenyataan tersebut dipercayai ada kaitan dengan satu video yang kini viral apabila sebuah kereta menggunakan lorong kecemasan sehingga menghimpit sebuah motosikal yang turut menggunakan laluan yang sama. 


Sebelum ini, JPJ pernah mengeluarkan kenyataan bahawa lorong kecemasan hanya untuk kegunaan pihak berkuasa dan mana-mana kenderaan dilarang menggunakan lorong tersebut termasuk motosikal. 


Mereka yang didapati bersalah menggunakan lorong tersebut boleh dikenakan hukuman sehingga RM2,000 atau  penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali. 

Sumber : www.kakishare.tv