Ada macam-macam cara yang digunakan seseorang Muslim itu untuk mendidik. Tidak kiralah mendidik anak-anak ataupun teman-teman. Menjadi tanggungjawab kita sebagai seorang Muslim untuk saling ingat mengingati kepada orang lain agar kebaikan yang dibuat berterusan hingga ke syurga.

Bagi kita orang biasa, apa yang kita sampaikan hanya sekadar untuk ingatan keluarga terdekat, tetapi jika mereka yang berstatus ustaz atau selebriti pasti ilmu yang disampaikan menusuk ke jiwa dan disebarkan ke seluruh dunia. Lebih-lebih lagi dengan kecanggihan teknologi yang umpama di hujung jari. Sekali post di laman sosial seperti facebookinstagram atau youtube, akan menarik perhatian netizen yang sering menjadikan medium ini sebagai wadah terbaik mendapat ilmu.

Biasa kita dengar perkongsian ilmu yang disampaikan oleh pendakwah seperti Ustaz Kazim Elias, Ustaz Azhar Idrus, Imam Muda Asyraff, Ustaz Don atau pun motivasi dari Dr Fadzilah Kamsah dengan pendekatan mereka yang sedikit berbeza. Lain ceritanya di kalangan selebriti yang turut melakukan kebaikan kepada follower mereka dengan memuat turun status mereka yang bersifat untuk mendidik atau perkongsian ilmu di laman instagram masing-masing.

#Irma Hasmie

Antara selebriti yang rajin memuat turut posting menyebarkan ilmu kebaikan terutama berkaitan soal mendidik anak-anak. Baru-baru ini dia memuat turut posting bagaimana  7 rahsia mendidik anak-anak perkongsian Ustaz Farid, Salah satu rahsianya adalah dengan meninggalkan telefon atau matikan telefon ketika bersama dengan anak-anak. Perkongsian ini mendapat hampir 6 ribu like yang turut mendapat reaksi positif atas perkongsian berguna ini.

#Diana Amir

Lain pula perkongsian dari Diana Amir yang memberi ingatan daripada segi pemakaian. Dalam satu posting Diana, dia bertanya apakah trend sekarang menampakkan inner baju. Walaupun bimbang statusnya disalah anggap dan menyinggung orang lain, Diana hanya mengingatkan apa yang tak elok ditinggalkan dan yang baik akan diikuti. Netizen turut memberikan komen bahawa teguran Diana ini bagus, baik dan secara lembut. Ada juga yang memberi ucapan tahniah kepadanya kerana berani menegur.

#Mizz Nina

Artis yang begitu drastik penghijrahannya ini memang membuatkan admin kagum. Setelah beberapa tahun berhijrah, Mizz Nina tetap istiqomah dengan perjuangannya. Jika di tinjau dalam laman IG beliau, Mizz Nina sering memuat naik petikan hadis Nabi yang memberi ingatan kepada kita sebagai umat Nabi Muhammad dan makhluk Allah. Perkongsian ingatannya bahawa perjalanan ke syurga itu tidak mudah dan kita perlu berpegang teguh dengan apa yang telah diwajibkan ke atas kita. Misalnya salah satu adalah dengan mengerjakan solat.

#Natasha Hudson

Siapa sangka penghijrahan yang dilakukan oleh bekas model dan pelakon popular ini hingga kini beliau memilih untuk berniqab. Sebaik mendekatkan diri dengan Tuhan, Natasha juga banyak mendidik diri dan orang lain melalui laman IGnya. Dia sering berkongsi ilmu yang diperolehi daripada pembacaan buku. Misalnya dalam satu post, Natasha berkongsi maksud Ibadah itu dalam konteks Islam. Dalam salah seorang netizen yang tertarik bertanya apakah judul buku yang sedang dibaca Natasha.

#Oki Setiana Dewi

Digelar ustazah oleh sesetengah netizen, Oki juga mempunyai cara tersendiri untuk berdakwah. Sering dipanggil untuk memberikan perkongsian ilmunya, Oki sering memuat turut posting yang bertujuan untuk menyebarkan dakwah yang baik. Salah satu adalah perkongsian memuat naik video mengenai kelebihan hafiz yang menghafal al-quran. Perkongsian ni mendapat 181,259 like dari followernya.

#Fynn Jamal

Personaliti ini sememangnya agak berbeza dengan orang lain. Bukan sahaja kerana penampilannya, tetapi keberanian menegakkan sesuatu pendapat yang dirasakan betul dan baik untuk dikongsi bersama. Selain memuatkan momen bahagia anaknya Arjuna, Fynn juga sering memuat petikan daripada Al-Quran untuk dijadikan peringatan kepada dirinya juga orang lain. Misalnya baru-baru ini dia memberi ingatan mengenai azab untuk 3 golongan. Dalam posting yang sedikit sinis, Fynn mempersoalkan kita yang sudah berada di zaman di mana segala cerita telah menjadi mata wang. Seperti biasa, pasti ada netizen yang akan menyokong ingatan yang diberikan Fynn Jamal.

#Abby Abadi

Seronok melihat kebahagiaan Abby Abadi bersama keluarga yang baru-baru ini menyambut ulang tahun perkahwinan bersama. Abby juga mempunyai cara tersendiri dalam menyebarkan dakwahnya di laman sosial yang dikongsi 444K followernya. Abby rajin memuat turut perkongsian quote dengan paparan layout yang sangat menarik. Antaranya Abby ada mengajak netizen menunaikan solat Dhuha dan menerangkan kelebihan daripada solat itu. Kadang-kadang Abby juga berkongsi ilmu yang menarik sebelun netizen masuk tidur.

#Heliza Helmi

Seangkatan dengan Irma Hasmie dan Diana Amir, Heliza Helmi juga turut memperjuangkan Islam dalam cara tersendiri. Heliza cukup aktif menyokong apa jua penindasan yang cuba dilakukan ke atas umat Islam, misalnya yang berlaku di Palestin dan Syria. Wanita muda ini cukup lantang bersuara dan Heliza turut menggunakan medium media sosial untuk berkongsi ilmu dengan followernya yang berjumlah 1.2M. Beliau sering mengingatkan manusia tentang kehidupan, dugaan yang perlu dilalui dan juga amalan doa yang baik.

#Prof Dr Muhaya

Insan yang satu ini memang cukup istimewa. Bukan sahaja bijak dalam ilmu perubatan mata, tetapi juga seorang yang pandai memberikan perkongsian motivasi. Suaranya yang lembut dengan pandangan mata yang redup membuatkan siapa yang mendengar perkongsiannya cukup menusuk ke dalam jiwa. Prof Muhaya rajin berkongsi live video yang diambil ketika mahu ke masjid, berada di rumah atau ketika di pejabat. Perkongsian motivasi daripada pakar mata ini sering mendapat like tertinggi daripada follower di IG yang kini berjumlah 267K.

SUMBER: INSTAGRAM SELEBRITI