Virality 666 - Kasi Gegar!

Kita gegar satu Malaya!

Tempatan

“Sekolah Tahfiz Kemudahan Tak lengkap, Selalu Terbakar, Baik Tutup Saja”, Ustaz Tahfiz Bagi Jawapan Terhadap Segala Cemuhan

Kita baru sahaja dikejutkan dengan kejadian yang amat memilukan apabila sebuah seokolah tahfiz di Jalan Dato’ Keramat, Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah terbakar dan meragut nyawa seramai 22 orang pelajar dan 2 orang warden.


Dari pemimpin, selebriti hinggalah para netizen, semuanya menzahirkan kesedihan dia atas tragedi yang tidak disangka-sangka ini. Lebih menyayat hati, mangsa yang terkorban adalah anak-anak kecil yang berjauhan dari ibu bapa dan keluarga demi mengejar akhirat.

Namun ada juga segelintir dari kita yang menimbulkan beberapa persoalan tentang aspek keselamatan dan pengurusan pondok tahfiz. Seorang lelaki yang dikenali sebagai Lokman Hakim tampil menjawab persoalan dan cemuhan yang dilemparkan terhadap institusi tahfiz yang ada di negara ini. Kami bawakan perkongsiannya untuk anda.


Menjawab pelbagai cemuhan, kritikan dari netizen berkaitan sekolah pondok, tahfiz dan sekolah agama swasta apabila berlaku sesuatu musibah.

Persoalan 1

Kebanyakan sekolah pondok, tahfiz ni kemudahan dia tidak lengkap, tahap keselamatan kurang sebab tu banyak berlaku kebakaran dan sebagainya.

Jawapan 

Ia tidak dinafikan kebanyakan institusi-institusi ini kurang dari segi kemudahan dan keselamatan tetapi kami sebagai pengusaha institusi ini terus berusaha untuk menyediakan kemudahan yang terbaik buat para pelajar sehingga terpaksa menebalkan muka mengutip dana, sentiasa mengiklankan kutipan dana dan pelbagai cara kami lakukan bagi mencari dana. Ada juga pondok-pondok dan tahfiz yang mempunyai kemudahan yang begitu lengkap mengalahkan institusi kerajaan bahkan lebih baik lagi.

Persoalan kedua

Kalau sudah tak ada duit tak payah la buka. Lepas tu selalu iklan minta sumbangan.

Jawapan

Kami bukan buka kerana ingin mengejar kekayaan, kami bukan buka untuk kemewahan, tetapi kami buka adalah kerana rasa terpanggil untuk mendidik pelajar untuk menjadi seorang insan kerana zaman ini ramai dikalangan pelajar yang tidak kenal Allah, tidak pandai membaca Al-Quran, jauh dari agama.

Saya ambil contoh di PMTI kos pengurusan kami sebulan mencecah RM8000.00 ke RM9000.00. Pelajar hanya ada 20 org dan yuran sebulan RM300. Jika kami buka adalah untuk bisnes dan kaut keuntungan pasti kami akan rugi kerana terdapat defisit sebanyak RM3000.00 sebulan.


Tetapi kami korbankan masa, wang ringgit, rasa malu ini untuk memastikan operasi PMTI akan terus berjalan dengan lancar dengan pelbagai usaha antaranya mengiklankan sumbangan melalui Facebook, WhatsApp dan mencari penaja tetap bulanan.

Persoalan ketiga

Tutup sahaja sekolah-sekolah pondok, tahfiz. Banyak sangat kes kebakaran, buli sehingga menyebabkan kematian.

Jawapan

Janganlah kerana beberapa musibah yang menimpa sekolah-sekolah pondok dan tahfiz terus disuruh tutup. Untuk pengetahuan netizen, Sebagai contoh kami di PMTI, pelajar yang kami terima dan sedang dalam proses didikan ini kebanyakannya tidak pandai baca Al-Quran, tidak kenal huruf, bermasalah di sekolah lama iaitu sekolah kerajaan.

Alhamdulillah berkat doa ibubapa, usaha asatizah dan kesungguhan pelajar untuk berubah ramai yang sudah pandai baca Al-Quran, hadis malah penampilan diri pun turut berubah menjadi anak yang soleh. Adakah kami ini gagal dalam membentuk akhlak dan memberikan ilmu yang bermanfaat sehingga kami perlu menutup sekolah-sekolah ini.


Dan banyak lagi persoalan, cemuhan, kritikan yang diberikan kepada kami seolah-olah kami buka sekolah-sekolah ini memang dikhaskan untuk membunuh, mendera pelajar-pelajar. Kami pun tidak mahu musibah-musibah ini. Kamu bekerja 8 jam sehari dengan gaji yang lumayan, tetapi kami bekerja 24 jam bagi memastikan didikan yang sempurna buat pelajar.

Kami bukan minta sumbang duit untuk kami hidup bermewah, kami hanya mahu bantu kami dalam melahirkan para da’ei, para huffaz , para alim untuk memastikan Islam terus subur dimuka bumi Allah ini

Al Faqir
Lokman Hakim Bin Mohamad Juni
SU Pondok Moden Tahfiz Idrisiah

Sumber : Lokman Hakim via Siakap Keli

1 Comment

  1. roslan abd rahman

    pada pendapat saya pembukaan sekolah tahfiz adalah sangat mulia dan terpuji ..itu tidak dinafikan… tetapi apalah ertinya seanadai nya saya bagi makan orang miskin contoh nya tetapi setiap hidangan dibubuh sedikit racun . Hari demi hari juadah di makan oleh org miskan tetapi akan sampai satu saat di mana mereka mereka akan kerachunan dan menanggung kesakitan dan sengsara sebelum mati kerachunan. Begitu jugak dgn sekolah tahfiz yg melatih anak2 menjadi pendakwah tetapi silap haribulan sekolah terbakar ats sebab poor mantenance dan kechuaian dan sikap tidak ambil serious dgn keselamatan bangunan. Kes kebakaran dan cerita2 yg agak mengaibkan spt buli mempunyai peratus lebih tinggi dari ratusan ribu sekolah biasa. Nisbah kejadian teralalu tinggi. Sepatutnya kalau dah tentu bangunan tak selamat maka adalah lebih baik operasi sekolah tahfiz yg dlm situasi berkenaan tidak diteruskan atau ujud daripada anak2 ini menjadi korban… Dai” tak jadi, last2 mayat yg menjadi. Selalau yg menjadi korban adalah anak2 tahfiz… bukan pengendali2 nya. Sanggup kah anda menghantar anak ke sesuatu institusi tetapi ada kemunkinan yg besar yg anak anda ( munkin seorang atau 3, 4 org ) munkin akan mati terbakar walau pon institusi itu suatu tempat yg mulia. Pendek cerita keselamatan dulu , baru beroperasi . Tak sepatutnya terus beroperasi tetapi seandai berlaku sesuatu malapetaka maka alasan yg cliche : sudah sampai ajal…takdir Illahi.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén